Een mineola of minneola is een variëteit van de tangelo (zie aldaar) een kruising tussen een mandarijn en een grapefruit.

De vrucht is vernoemd naar het stadje Minneola in Florida.

Algemeen

De mineola is al zo’n 3.500 jaar geleden in Zuidoost-Azië ontstaan door een kruisbestuiving. Door de Arabieren is de mineola naar Europa gebracht.

De Minneola-tangelo is een hybride van de 'Duncan'-grapefruit en 'Dancy'-mandarijn.

De Minneola is gemakkelijk te onderscheiden door de uitstulping aan de bovenkant van de vrucht, de plek waar de steel vast zat. De vrucht is extreem sappig en een beetje zoet met een klein vleugje zuur. De schil en het vruchtvlees is oranje in kleur.

De Minneola wordt geplukt in januari en februari.

Voedingswaarde

Rijk aan vitamine C, A en calcium en vezels.

De voedingswaarden schommelen naargelang de bron (hoeveelheid zon).

Glycemische index 42, glycemic load 5.5.

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100g 47kcal 0.9g 0.1g 11.8g 9.4g 2.4g
100g 70kcal 1g 0.1g 13g 11g 2g

 

Aankoop/Bewaren

Aankoop

Ze wegen per stuk +/-150 gram (met schil) en  90 gram (zonder schil). Ze zijn meestal te verkrijgen van Mei t/m Augustus en van Januari t/m Maart. In December en Januari worden ze aangeboden uit Israël en Turkije. Van Maart t/m Mei halen we ze uit de USA en van Juni t/m Augustus uit Peru.

Mineola's zijn dus het hele jaar door verkrijgbaar in supermarkten en bij groenteboeren, bekende soorten zijn Jaffa (Israël) en Carmel (Peru).

De besten eten wij meestal in december en januari (februari).

Kies minneola’s die stevig en zwaar aanvoelen en een gave schil hebben. De vrucht mag gewoon bij andere vruchten op een schaal liggen.

Bewaren

Minneola's kun je het beste bij ca. 12°C bewaren.

Gedroogde schillen tot poeder vermaald kan je bewaren in de diepvries.

Bereidingswijze

Van de minneola kun je zowel de vrucht, het sap als de schil gebruiken. Boen evenwel de minneola goed schoon als je de schil wilt gebruiken.

De smaak is friszuur. Ze zijn gemakkelijk te pellen en zijn zeer sappig (dus gemakkelijk te persen).

Het sap van de mineola kun je gebruiken voor smoothies en marinades.

De losse partjes doen het goed in zomerse fruitsalades, want de partjes zijn redelijk groot en gemakkelijk te snijden.

De schil kan je konfijten, of gebruiken als smaakmaker in olie.

Voordelen/Nadelen

Voordeel

Uit onderzoek door het Amerikaanse ministerie van landbouw is tot nu toe gebleken dat in tegenstelling tot bij de grapefruit, interacties met statines niet waarschijnlijk zijn in tangelo's, ondanks het feit dat de vrucht een kruising is tussen een pomelo of grapefruit en een mandarijn. Blijkbaar komen de furocoumarinen in tangelos niet tot uitdrukking.

Ze bevatten zeer weinig tot geen pitten.

Raad van de Chef

Rasp de schil vòòr dat je de mineola gaat consumeren en bewaar dit in een afgesloten doos, zo heb je steeds een heerlijke smaakmaker in huis voor marinades, suiker, paneermeel (no waste).

Meng enkele gedroogde schillen met je basterdsuiker, ze zullen het overtollige vocht opnemen waardoor de suiker droog blijft en strooibaar.

Bron

© ZUCSU 2023