Arbequina olie is een Spaanse olijfolie gemaakt van de olijven van de arbequinaboom.

Arbeca is de plaats waaraan deze olijf haar naam te danken heeft.

Algemeen

Olijfolie is een essentieel onderdeel van het mediterrane dieet. In Spanje tellen we 260 verschillende soorten olijven en consumenten kunnen op de markt verschillende commerciële categorieën olijfolie vinden.

De Arbequina extra vierge olijfolie komt uit de provincie Tarragona in het Spaanse Catalonië, ze is nu bijna overal in Spanje te vinden. Zo’n 800 jaar geleden haalden boeren van Arbeca olijfbomen uit Palestina en Israël om ze vervolgens in de omgeving van Arbeca te planten.

De olijf onderscheidt zich van de andere olijvensoorten doordat de bomen de meeste onbegroeide takken heeft en de olijf een hele donkere groene kleur.

Deze soort kan zich zeer goed aanpassen aan ongunstige weersomstandigheden. Ze is bestand tegen vorst en gebrek aan water. De olijven zijn klein en rond en wanneer ze rijp worden, verandert hun kleur van violet groen in zwart. De olijf is zeer klein en weegt niet meer dan twee gram maar produceert veel olie en past zich goed aan de nieuwe intensieve landbouwmethodes aan;

Het olijfvlees bevat ongeveer 20% olie dus er is 5 kilo nodig voor 1 liter puur sap. De teelt van de Arbequina-olijf is in de laatste jaren dan ook exponentieel gegroeid.

De oogst van deze soort valt aan het begin van het seizoen (half oktober tot eind november)

Arbequinaolie is zacht van smaak. Hierdoor ligt het gehalte polyfenolen wat lager. Het is zeer fruitig met geelgroene tinten, evenwichtig en vol ondergeschikte aroma’s die doen denken aan appels, verse amandel en andere zachte en zoete vruchten. Het is niet bitter of scherp. Dit unieke aroma is te danken aan het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde zuren. Deze zuren zijn meestal onstabieler dan enkelvoudig onverzadigde zuren, typerend voor oliezuur.

Caviaroli Arbequina is ingekapselde olijfolie (ontwikkeld door El bulli). De parels hebben een kaviaarachtige structuur met een intense smaak die vrijkomt van zodra deze in de mond terecht komen.

Voedingswaarde

De samenstelling van dit type olijfolie hangt voornamelijk af van het gebied waarin het wordt verbouwd, aangezien de klimatologische omstandigheden en de oogstdatum ook bepalend zijn voor het kennen van de chemische samenstelling ervan.

De gebruikelijke percentages  komen meestal tot uiting in de volgende waarden:

  • Oliezuur: Tussen 60 en 75%
  • Palmitinezuur: Tussen 11 en 17%
  • Linolzuur: Tussen 9 en 16%
100 g Energie Eiwit Vet Verz. Vet Koolhydraten Vezels
Olie 819 kcal 0g 91g 13g 0g
Olijf 254 kcal 1.8g 26g 20.1g 0.5g

Aankoop/Bewaren

Aankoop

Olie en olijven zijn te koop in vrijwel elke supermarkt en speciaalzaken.

Bewaren

Koel en droog bewaren.

Bereidingswijze

Het belangrijkste kenmerk van Arbequina-olijfolie is dat ze zoet is, m.a.w. ze bevat geen bittere nasmaak. Het is bovendien bijzonder aromatisch, met fruitige noten van banaan en appel. Hierdoor is deze olijfolie voor velen meer toegankelijk.

Wegens zijn zoete en zachte karakter heeft Arbequina-olijfolie een breder toepassingsgebied dan andere, meer karaktervolle variëteiten. Zo is hij ideaal voor gebruik in mayonaise of andere zachte of delicate sauzen, waar andere variëteiten te krachtig zouden zijn alsook voor vis, schaal- en schelpdieren.

Het gebruik ervan wordt ook aanbevolen in de bakkerijsector en kan werken als vervanging van boter bij de bereiding van koekjes of cakes.

Caviaroli parels zijn erg lekker bij warme of koude soepen zoals Gazpacho of bij zeevruchten.

De olijven zijn lekker bij de apero of in pasta’s.

Voordelen/Nadelen

Arbequina-olijfolie heeft het nadeel dat het onstabieler is dan andere soorten olijfolie door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren.

Arbequina olie is niet bestand tegen hoge temperaturen.

Bron