Verlof! Een feestje! Een etentje! We kijken er verlangend naar uit. Het hoort tot de mooie dingen van het leven: samen genieten en samen delen. Maar wat met de koolhydraten? wat met de diabetesregeling?

Enerzijds is er de uitzondering van nu niet, geen regels, geen rem, controle hoeft niet! Het is verlof!!! Anderzijds is er het schuldgevoel over het ‘zondigen’, over deze éne uitzondering die de diabetesregeling kan verstoren en misschien invloed kan hebben op latere gevolgen.

Verlof heeft vaak verschillende betekenissen. Voor de ene is het een rustvakantie (luieren aan het strand liggen, een boek lezen, langer slapen…). Voor de andere is dat een sportvakantie (lopen, zwemmen, skiën…). Voor de ene is dat een koud klimaat, voor de andere een warm… Wat een verscheidenheid! Maar hoe groter de verscheidenheid, hoe groter de aandacht die besteed moet worden aan medicatie, materiaal en voeding.  Een goede voorbereiding is dan ook heel belangrijk.

Het vermijden van problemen zodat de reis niet vroegtijdig moet worden afgebroken, is een essentiële zaak. Vooreerst moet je ervoor zorgen dat je de nodige documenten en materiaal  bij hebt. Dan denken we  aan het reisattest (zeer belangrijk bij internationale vluchten) met melding van de medicaties en het insulinemateriaal, een reisverzekering en reisbijstand, een diabetes-identiteitskaart, een infofiche met melding van het noodnummer,  de gegevens van je arts en evt. diabetesteam. Als materiaal zijn er de medicatie die op de juiste temperatuur bewaard moet worden (insuline houdt niet van extreme temperaturen en verliest aan activiteit),  een reservevoorschrift. een reserve pen of een wegwerp pen bij gebruik van insuline, reservemateriaal voor metingen (teststroken, dagboek, batterij...)

materiaal

Een gezonde koolhydraat bewuste voeding blijft na te streven. Maar laat ons niet hypocriet zijn, op verlof heeft iedereen wel eens zijn zwakte. ‘Af en toe’ afwijken van het gezond leefpatroon kan, als hiermee rekening wordt gehouden.

De kennis dat inname van meer koolhydraten kan gecompenseerd worden door aanpassing van de medicatie, vooral met (snelwerkende) insuline, geeft enige mogelijkheden. Met ZUCSU zien wij een groeiend aantal eetgelegenheden in België , die het koolhydraten content vermelden, dat maakt het er voor iemand met diabetes makkelijker op. Gezien de internationale interesse verwachten we een positieve evolutie. Kennis omtrent de koolhydraten is dan ook verreist, wat uiteraard voor velen nog niet zo vanzelfsprekend is (zoals bij vreemde keukens, e.a……). Niet te vergeten dat gewichtstoename achter de deur loert. Goede afspraken met uw arts en diabetesteam kan veel voorkomen.

Op verlof, waar verscheidene dagen een uitzondering vormen, kan een korte, energieke wandeling na het eten deze supplementjes vaak wegwerken. Dat is trouwens  gunstig  voor iedereen, zowel voor mensen met als zonder diabetes. Een wandeling tijdens het dessert van uw tafelgenoten kan wonderen verrichten: geen verleiding, verhoging van de vakantiestemming,  geen loomheid na de maaltijd, en misschien … gewichtsverlies.

Zorg ervoor dat je steeds iets van suiker bij hebt (boterham, druivensuiker e.a.). Dat kan een plotse hypoglykemie voorkomen. Besteed aandacht aan de vochtinname (minimum 2 liter water  per dag:  liefst mineraalwater uit flessen, geen kraantjeswater). En let ook op de alcoholconsumptie die een verhoogde kans tot hypoglykemie kan leveren.

Bij het volgen van deze tips kan iedereen onbezorgd op reis gaan. Maar val niet in excessen. Je moet op je verlof kunnen terugkijken met een blij, ontspannen gevoel, zonder schuldgevoel.  Denk terug aan je restaurantbezoek : dat moet een mooie herinnering zijn.

valies-op-reis

 

 

 

Galerij

Deel dit artikel, kies uw platform!

recent posts