Inspiratiebron: Bij Bij Den Dijk Thuis  –  Dagelijkse kost voor iedereen

Ragu is een verzamelnaam voor een Italiaanse stoofsaus op basis van vlees, groenten en soffrito. De beste ragù kook je zeer langzaam (minimaal 3u). Gebruik een pan met een dikke bodem die de warmte vasthoudt.

De soffrito krijg je door de, op een laag vuur, fijngehakte groenten zachtjes te fruiten zonder te bruinen. De natuurlijke suikers komen dan vrij en geven een zachte smaak.

Melk geeft de saus een aangename zachtheid (als tegengewicht van de zuren in de wijn)

Voor de pasta wil je een wat dikkere sliert die de vleessaus goed vast kan houden. Verse tagliatelle of pappardelle zijn de beste opties.

In tegenstelling met een Bolognaise saus speelt hier het vlees de hoofdrol.

In 1982 werd het originele recept vastgelegd door de Accademia Italiana della cucina. In de echte ragù zit geen knoflook en liefst ook geen basilicum, peterselie, oregano of marjolein deze smaken zijn te sterk.

Als je de ragu 1 dag van tevoren bereid is hij nog lekkerder.

Er bestaan nu vele varianten met vlees (wild, varkens- en lamsvlees) tot zelfs met toevoeging van kippenlevertjes

 

Bloemkool is een bloem van een groente. Het is een compacte kool die bestaat uit een enkele steel met daarop een verzameling van onontwikkelde bloemknoppen.

Bloemkool bevat geen zetmeel: Couscous of rijst van bloemkool is een goed alternatief als koolhydraatarme vervanger voor aardappelen. Het geeft hetzelfde mondgevoel.

Een oranje bloemkool bevat een hogere hoeveelheid caroteen (vit A).

De bouchot mossel wordt gekweekt in Frankrijk via hangkultuur in de getijdenzones waardoor ze klein blijven. Ze zijn zandvrij en van uitstekende kwaliteit.

Bij de hangcultuur leven de mosselen niet op de bodem, maar hangen ze in netten. Ze krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen, waardoor ze sneller groeien en hun schelp dunner is. Hangcultuurmosselen zijn daarom vaak eerder in het seizoen geschikt voor consumptie.

Mooi voorbeeld met de verschillende snijtechnieken + gebruik van de ganse knolselder (knol + bladeren)

Saus is voorzien voor meerdere personen zodat gerecht aangepast kan worden naar 4/6/8 p.

Wij voorzien +/- 30 ml saus (2 eetlepels) voor het gerecht