WITPOOTGARNAAL

Witpootgarnalen zijn oorspronkelijk afkomstig uit de kustwateren van de Oostelijke Stille Oceaan: tussen Mexico in het noorden tot Peru in het zuiden. Ze leven in tropische wateren, waar de watertemperatuur het hele jaar door boven 20° C ligt.

Er zijn verschillende soorten witpootgarnalen, maar de Litopenaeus vannamei is een van de meest voorkomende en commercieel belangrijke soorten.

De soort werd in Azië ingevoerd om er ook mee te kweken, maar hij ontsnapte in het wild en dreigt er nu invasief te worden.

De tropische garnaal kan maximaal 23cm lang worden en het rugschild kan maximaal 9 cm lang worden. Van nature komt hij voor in het oostelijk deel van de Grote Oceaan, van Mexico tot en met Peru, in water waar het altijd warmer is dan 20ºC.  De volwassen garnalen leven in open zee, tot en met 72 meter diep, waar ze hun eitjes afzetten. Dit zijn er 100.000 – 250.000 per keer, ze komen na 16 uur uit. Ze zijn te vinden in kustwateren en estuaria, waar ze zich voeden en zich voortplanten.

Witpootgarnalen geven de voorkeur aan zanderige of modderige bodems waar ze zich kunnen ingraven om zich te beschermen tegen roofdieren.

Normaal gesproken zijn er pieken in de productie tijdens de warme El Niño- jaren, en verminderde productie tijdens de koelere La Niña- jaren.

Het effect is zowel op de vangst in de oceaan als op de oorsprong van de aquacultuur van toepassing.

Hierna laten de larven zich, als onderdeel van het plankton, met de stroming meevoeren naar het kustgebied om daarop te groeien in de estuaria (riviermonding), lagunes en mangrove gebieden. Als volwassen garnalen keren ze na ong. 6 tot 7 maanden terug naar de open zee.

De tropische garnaal eet dode planten- en dierenresten, wormen, schelpdieren en andere kreeftachtigen.

Sinds 2000 neemt de visserij af en neemt de kweek van de garnaal sterk toe. Ze zijn vrij resistent tegen ziektes en kunnen meerdere keren per jaar geoogst worden.

Inmiddels zijn de meeste witpootgarnalen afkomstig van aquacultuur, voornamelijk in Azië en in Midden- en Zuid-Amerika.

Sinds 2004 is het de meest gekweekte garnalensoort ter wereld, dat jaar werd er naar schatting 1.116.000 ton van gekweekt. De soort wordt meestal verhandeld onder namen als ‘witte garnaal’, ‘witpootgarnaal’ of ‘Vannamei-garnaal’, garnaalstaart. In 2016 was L. vannamei verantwoordelijk voor 53% van de totale productie van gekweekte schaaldieren wereldwijd.

Voedingswaarde

Witpootgarnalen zijn een uitstekende bron van eiwitten en bevatten weinig vetten en koolhydraten.

100 gram Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Vers 91 kcal 19.6g 0.6g 0.7g 0g

De witpootgarnaal is een uitstekende bron van eiwitten en bevat weinig vet. Het past goed in een koolhydraatbewuste voeding. Geniet ervan als onderdeel van een gebalanceerd dieet.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Bij het kopen van witpootgarnalen is het belangrijk om te letten op verse exemplaren met een heldere kleur en stevig vlees. Verse witpootgarnalen moeten een frisse geur hebben en niet naar ammoniak ruiken.

Jaarrond verkrijgbaar ook als diepvries.

Koop ASC gekwalificeerde producten (de ASC-standaard staat voor verantwoorde garnalenkweek waarvan de kweekactiviteiten invloed op water, natuur en milieu zoveel mogelijk beperkt is, en dat zij goed omgaan met hun medewerkers en met de omwonenden van de kwekerijen.

Een aantal kwekerijen in Ecuador hebben het biogarantiecertificaat.

Koop witpootgarnalen van duurzame bronnen om bij te dragen aan het behoud van de oceanen en het milieu.

Bewaren

Bewaar witpootgarnalen in het vriesvak bij -12°C. Ze zijn tot 12 maanden na aankoop houdbaar. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

 

Bereidingswijze

Vannamei garnalen hebben een lekkere, licht zoetige smaak en een stevige textuur. Rauw zijn ze grijsachtig wit, maar bij het koken of bakken worden ze mooi roze.

Gekookte garnalen kunnen koud gegeten worden in bijvoorbeeld salades of als aperitiefhapje, met een lekker dipsausje of gemarineerd in wat olie met kruiden en/of specerijen.

Je kan ze bakken, wokken of grillen op de barbecue of grillplaat. Witpootgarnalen zijn heerlijk in wok- en pastagerechten. Ze kunnen worden toegevoegd aan pasta’s, salades, curry’s, soepen en roerbakgerechten voor een extra dosis eiwitten en smaak. Hun zoete, sappige vlees past goed bij diverse sauzen en kruiden.

No waste

  • Gebruik de schalen en koppen van witpootgarnalen om een smaakvolle bouillon te maken voor soepen en sauzen.
  • Maak gebruik van het hele dier: witpootgarnalen kunnen worden gebruikt in verschillende gerechten, van voorgerechten tot hoofdgerechten en bijgerechten.

Info

De witpootgarnaal is de meest gekweekte tropische garnalensoort.

Het is aangeraden om de oorsprong van garnalen uit Bangladesh, Thailand en Indonesië goed onder de loep te nemen. Verschillende ngo’s klagen er namelijk de nefaste sociale en ecologische gevolgen van de garnalenkweek aan.

Crusta Nova, is het grootste garnalenbedrijf op het land (in Europa) nabij München in Duitsland.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!