Een eendenmossel of percebes (Lepas anatifera - Lepadidae) is familie van de rankpotige (zeepok) Cirripedia. en valt onder de kreeftachtigen, een schaaldier dus.
De eendenmossel wordt zo genoemd omdat 'men in Noordsche landen geloofde dat er wilde eenden uit voortkwamen.
Lepas anatifera betekent: 'schelpdier dat een eend draagt'.
Percebes = Spaans voor eendenmossel.
Pouce-pied (F), Goose banacles (E).
Algemeen
Ze leven aan het oppervlak van alle oceanen, van de tropen tot in de poolgebieden.
De beste eendenmosselen zitten op de gevaarlijkste plekken, daar waar de branding woest tegen de rotsen slaat en de stroming het sterkst is. Ze leven op de vlijmscherpe en gladde rotsen aan de kust van Noord-Spanje en Portugal maar ook op drijvende voorwerpen, als drijfhout, schepen en zelfs zeeschildpadden.
Ze beginnen hun ontwikkeling als nauplius-larve die vervolgens transformeert in de voor Cirripedia typische tweekleppige cypris-larve. De vrijzwemmende larven maken deel uit van het plankton. Tijdens de metamorfose naar volwassen dier verankeren ze zich met de kop naar onder aan het substraat met behulp van een uiterst sterke cement-achtige lijmstof. Volgroeide eendenmosselen bestaan uit een rubberachtige steel die vastzit aan een harde ondergrond, met daarop een in vijf kalkachtige plaatjes gehuld lichaam.
De 5 paar pootjes van de eendenmossel zijn getransformeerd tot instrumenten om algen te vangen.
Het diertje staat ook bekend als het dier met de grootste penis ter wereld. Het geslachtsdeel kan wel vijf keer zo groot worden als de rest van het lichaam.
De gewone eendenmossel wordt wordt 5 centimer groot en is wit van kleur. De schelpen (5) blauwgrijs, glad, met alleen groeilijnen.
Ze worden verzameld door perecbeiro’s, een gevaarlijke vangst. De percebeiros (eendenmosseljagers) gaan het water in om percebes los te schrapen van de rotsen. Ze doen dit in een wetsuit dat hen beschermt tegen het koude water en gezekerd aan een touw in geval ze door de golven meegesleurd worden. Het instrument van de percebeiro is de rapa. De rapa is een ijzeren staaf met platte punt, waarmee de eendenmosselen van de rotsen geschraapt worden. Hierna stopt de perceibero ze snel in een net dat hij aan zijn pak heeft hangen.
Voedingswaarde
Energie | Eiwit | Vet | Koolhydraten | |
100g | 59.45 kcal | 13.6g | 0.5g | 0G |
Eurofir Spain
Aankoop/Bewaren
Het seizoen loopt van december tot en met september. Er gaat maar een heel klein deel van de vangst naar het buitenland.
Percebes zijn duur. In sommige periodes van het jaar, zoals met kerst, kan een kilo eendenmosselen oplopen tot 350 euro
Bereidingswijze
Percebes zijn een echte Galicische delicatesse.
De smaak laat zich niet zo makkelijk omschrijven, maar denk aan het ziltige van een oester, de structuur van een scheermes en in de smaak gelijkenis met krab.
De eendenmossels worden ongeveer 3 minuten gekookt in (zee)water met eventueel laurier.
Eten heeft, zoals bij veel schelpdieren, een kleine instructie nodig. Om te eten trek je het uiteinde van de eendenmossel van de vlezige stelen af en vervolgens slurp je zijn vlezige binnenste op.
Info/Wat is er te koop?
Net als zeepokken veroorzaken eendenmossels veel economische schade omdat zij zich aan de onderkant van zeeschepen vasthechten en op die manier de snelheid van het schip afremmen.
Bron
- https://www.kokswereld.nl/eendenmossel/
- https://www.galiciatips.com/nl/over-galicie/eten-en-drinken/percebes-eendenmosselen/
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Eendenmosselen
- https://www.waterwereld.nu/eendenmossel.php
- https://www.anemoon.org/flora-en-fauna/soorteninformatie/soorten/id/2648/gewone-eendenmossel