BABKA

De babka werd oorspronkelijk gemaakt door de joodse gemeenschappen van Oost-Europa. Begin jaren 1800 gebruikten Joodse grootmoeders de laatste porties challahdeeg (droog, zoet deeg) om er confituur of kaneel tussen te rollen en zo mee te bakken naast hun prachtig gedecoreerde vlechtbrood.

Het authentieke deegrecept bestaat uit suiker, gist, melk eieren en flink wat boter. De babka wordt aangevuld met kaneel, opgedraaid en afgebakken. Aan de buitenkant zie je precies hoeveel aandacht de babkabakker aan die techniek heeft besteed: hoe meer chocoladestrepen je ziet, hoe strakker hij het deeg heeft opgerold.

Joodse immigranten die naar New York verhuisde namen het recept mee.

Daar veranderde de receptuur: er werd steeds vaker chocolade toegevoegd en extra boter. Inmiddels is de babka na de verovering van New York rond 2010, bezig met een opmars. Het combineert een zacht kaneelbrood met chocolade en een suikercrumble. Het zoete brood wordt inmiddels gevuld met de meest uiteenlopende ingrediënten (amandelspijs, noten, pompoen, maanzaad…).

Hoewel de Poolse en Oekraïense babka wederzijds dezelfde naam hebben als hun joodse tegenhangers, is het uiterlijk en de bereiding van elke babka drastisch verschillend.

  • De Oost-Europese babka dankt zijn naam aan de lange, stevige, gecanneleerde zijkanten die in een traditionele pan zijn gevormd en die doen denken aan de rok van een oma.
  • De variant die door emigranten naar New York in de westerse cultuur is geïntroduceerd, bestaat uit strengen rijk gistdeeg die met elkaar zijn verweven en in een broodvorm worden gebakken.

Tot voor kort was Babka exclusief verkrijgbaar bij Joodse bakkerijen. Maar nu is de babka onderweg om een ware hype te worden. Na ‘Seinfeld’ pikte ook de Israëlische chef Yotam Ottolenghi de babka opnieuw op in zijn bestsellerkookboek ‘Jerusalem’.

Voedingswaarde

Voedingswaarden verschillen naargelang de gebruikte ingrediënten, koolhydraatrijk!

100g Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
Home made 299 kcal 9g 8g 48g 16g 2g
Rozijnen 399 kcal 4g 20g 48g    

 

ZUCSU: Babka is van nature rijk aan koolhydraten en suiker dus niet aangeraden voor mensen met diabetes. Bij eventuele consumptie is het voor mensen met diabetes om het met mate te eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Portiegrootte en timing zijn belangrijk bij het beheersen van bloedsuikerspiegels. Het is raadzaam om de bloedsuikerrespons na consumptie te monitoren

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Babka is vaak verkrijgbaar bij ambachtelijke bakkerijen, Joodse delicatessenwinkels en soms bij supermarkten met een breed scala aan bakkerijproducten. Online winkels kunnen ook babka leveren. Bij aankoop is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren, vooral als er dieetbeperkingen zijn.

Bewaren

Babka kan het beste op kamertemperatuur worden bewaard, luchtdicht verpakt of in vershoudfolie, gedurende ongeveer 2-3 dagen. . Het deeg droogt door zijn luchtige structuur snel uit. Het kan ook worden ingevroren voor langere houdbaarheid.

Bereidingswijze

Het maken van de babka kost wat tijd én behendigheid in het vlechtwerk. Het deeg heeft tijd nodig om te rijzen tot zijn uiteindelijke vorm.

Babka wordt traditioneel gemaakt met challahdeeg, een zoet en stug deeg dat niet breekt of uitloopt wanneer het in vlechtvorm wordt geduwd. Het deeg wordt gevuld met chocolade of kaneel, opgerold en gebakken. Tegenwoordig kiezen veel bakkers ervoor om een ander deeg te gebruiken dat op challah lijkt, zoals brioche.

Je eet de babka als tussendoortje. Extra lekker is het om nog een klein beetje extra roomboter op je plakje babka te smeren.

Let op: Het deeg droogt snel door zijn luchtige structuur snel uit

Info

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!