Acetes) is een tienpotigensoort van kreeftachtigen uit de klasse van de Malacostraca (hogere kreeftachtigen) behorende tot de Sergestidae familie.

Acetes wordt verwerkt als gedroogde garnaal, garnalenpasta

Akiami Paste shrimp (E), Chevrette akiami

Algemeen

De Acetes komen van nature voor in een groot gedeelte van Azië, onder meer in de Stille Oceaan, Zuid-Amerika (Stille Oceaan) en de Atlantische kusten van Zuid-, Midden- en Noord-Amerika. Alleen de Acetes paraguayensis komt in zoet binnenwater voor.

Kenmerkend voor deze garnalen zijn het verlies van de vierde en vijfde paar pereiopods (voorste poten die voor de wandelende beweging en het grijpen van voedsel dienen) .

De garnalen, die voorkomen in het zoutwater, bereiken afhankelijk van de soort, een lengte van 1 tot 4 cm, zijn doorschijnend, voorzien van zwarte ogen en hebben rode pigmentvlekken. Ze voeden zich zowel met zoöplankton als fytoplankton. Het geslacht omvat 14 soorten.

De Acetes leggen van juni tot september tussen duizend en tweeduizend eitjes

Acetes worden op diverse plaatsen in Azië bevist. Voor de kust van India, wordt voornamelijk op de acetes indica gevist. India is goed voor 15% van de wereldwijde Acetes-vangst. Voor de visindustrie is de Acetes japonicus qua gevangen gewicht veruit de belangrijkste.

De garnaaltjes worden vlak voor de kust gevist, hetzij met sleepnetten, hetzij (traditioneel) handmatig. De vissers gaan met eb met hun sungkor (shungkol) vanaf de waterlijn het water in. De sungkor bestaat uit twee gekruiste palen waaraan een net is bevestigd. De hete opbrengst halen zij binnen in de maanden oktober, november en december, wanneer de garnaaltjes overvloedig langs de kust zwemmen

Net als krill is deze garnaalsoort heel eiwitrijk, en zeer geschikt voor het maken van garnalenpasta, een geliefde smaakmaker in het oosten en Zuidoost-van Azië. Verschillende soorten Acetes zijn belangrijk voor de productie van deze garnalenpasta. De meest gevangen Acetes voor comsumptie is de akiami garnaal (Acetes japonicus).

Garnalenpasta is een veelvoorkomend ingrediënt van de Zuidoost-Aziatische keuken en de Zuid-Chinese keuken. Garnalenpasta is het resultaat van de gecontroleerde fermentatie van (al dan niet vermalen) garnalen.

De garnalen worden gewassen en vervolgens gemengd met 1,8 à 2,3 kg zout per 45 kg garnalen. De garnalen worden vervolgens in de zon gedroogd en eventueel met hakmessen geplet en in verschillende containers verpakt. De technieken kunnen variëren volgens de regio (zie ook trassi).

De Acetes japonicus: de Aki ami pasta garnaal genoemd wordt.

De Acetes indicus, die voor de Indiase kust wordt gevangen wordt Jawla of Javala pasta garnaal ge- noemd.

Voedingswaarde

Energie Eiwitten Vetten Koolhydraten Suikers
Golden Lion Crispy Shrimps 328 kcal 42.1g 1.86g 35.7g 28.5g
Dagupan 435 kcl 13g 39g 9g 3.9g
Garnalenpasta Kapi 123 kcal 24.9g 2.6g

 

Vele verschillen naargelang de herkomst en samenstelling, steeds goed het label controleren.

Aankoop/Bewaren

Dagupan Guisado Bagoong is een Filipijnse gebakken garnalenpasta gemaakt van gefermenteerde en gebakken garnalen, azijn, olie, knoflook en uien.

Golden Lion Crispy Shrimps : 90% Acestes Japonicus

Mae Pranom Garnalenpasta Kapi wordt gemaakt van eerste klas gezouten, kleine garnalen (Thaise keuken) 90% Acetes

Traditionele garnalenpasta's zijn, door hun hoge zoutgehalte, lang houdbaar en kunnen zeer goed op kamertemperatuur bewaard worden omdat ze werden ontwikkeld in tropische landen waar, voor de moderne tijd, koelkasten uiteraard niet voorhanden waren.

De import in de Europese Unie is gebonden aan voorschriften. Dit houdt in dat de exporteur een gezondheidscertificaat moet overleggen. Daar zijn sinds 2008 problemen mee, zodat sommige producten iets minder goed verkrijgbaar zijn.

Bereidingswijze

Garnalenpasta is geschikt als smaakversterker of als dipsaus.

Info/Wat is er te koop?

Vaak worden licht zoete tot donkerbruine pasta’s verkocht met de consistentie van appelstroop, deze zijn zeker geen vervanger van de trassi, maki.

In Zuidoost-Azië hebben Acetes verschillende lokale namen, afhankelijk van het land. Het staat onder meer bekend als rebon in Indonesië, geragau in Maleisië , bubuk in Brunei , alamang in de Filippijnen .

Bron