AARMUNT

Mentha is de Griekse vertaling van ‘welriekend’. De naam komt van de nimf Mentha. Zij werd bemind door Pluto en veranderd in munt door de jaloerse Proserpina.

De plant is vaak verwilderd en komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa.Het is genaturaliseerd in vele andere gematigede delen van de wereld.

De uitlopersvormende plant wordt 30-80 cm hoog. De 5-9 × 1,5-3 cm naar menthol geurende grote bladeren zijn afgerond tot hartvormig. De aarmunt bloeit van juli tot september met zachtroze-violette of witte, 2,5-3 mm grote bloemen. De bloemen zijn gerangschikt in twee schijnkransen, ze groeien in lange pluimen of ‘aren’, vandaar de naam: aarmunt. De vrucht is een vierdelige splitvrucht.

Na de bloei is de plant niet meer bruikbaar als keukenkruid door gebrek aan de gewenste smaakstoffen.

De bladeren van de aarmunt bevatten talrijke etherische oliën, waarvan de belangrijkste carvon en pulegoon zijn. Groene munt bevat hoegenaamd geen menthol in tegenstelling tot veel andere muntsoorten en is daardoor minder scherp, en culinair breed toepasbaar, meer toegankelijker om te beginnen.

In de levensmiddelenindustrie wordt de aarmunt gebruikt voor het kruiden van vleesgerechten, kruidendranken, consumptie-ijs, zoet- en bakwaren en kauwgom.

Voedingswaarde

Rijk aan ijzer alsook aan vit A, C calcium, kalium en vezels.

100gr Energie Eiwit Vet Koolhydraten Vezels
Vers 44 kcal 3.3G 0.7g 8g 7g
Gevriesdroogd 350 kcal 21 g 6g 40g

 

De glycemische index van verse aarmunt is eerder laag terwijl deze van gedroogde munt hoger is.

Voordelen / Nadelen

Aankoop / Bewaren

Aankoop

Groene munt is het hele jaar door vers verkrijgbaar bij supermarkten, boerenmarkten en kruidenierszaken. De blaadjes moeten fris en groen zijn. Controleer steeds op rotte blaadjes en steeltjes.

Best kan je zelf een plantje kweken op vensterbank of balkon (wel voldoende water geven).

De muntbladeren zullen het lekkerst smaken als je ze binnen enkele dagen na aankoop gebruikt. Het maakt daarbij niet uit hoe je ze bewaard hebt.

Bewaren

Je kan de takjes van verse munt enkele dagen bewaren in de koelkast in een vochtig keukenpapiertje in een plastic zak of koelkastbakje. (Leg geen vochtige doekjes bij andere groenten – risico tot rotten). Munt die je in vochtige vellen keukenpapier in de koelkast bewaart zal tenminste 2 tot 3 weken zijn kleur, smaak en knapperige textuur behouden.

Je kan de munttakjes ook gewoonweg in water zetten zoals bloemen. Knip het onderste deel van de stelen met een schaar scheef af. Daardoor kan de munt het water gemakkelijker opnemen.

  • Ververs het water in de bak om de paar dagen om het schoon te houden.
  • Om de munt nog verser te houden gebruik je gedistilleerd water of mineraalwater
  • Bedek de munt losjes met plastic. Doe een leeg boodschappentasje of een stuk huishoudfolie om het bovenste deel van het bosje munt zodat de munt niet aan de lucht blootgesteld wordt. Draai de plasticfolie om de onderkant van de bak of vaasje en maak het plastic vast met een elastiekje.

Je kunt de munt dan verticaal in de koelkast bewaren als je daar plek voor hebt, of de munt in een hoekje van je aanrechtblad neerzetten.

Een veel toegepaste manier om muntblad te bewaren, is inmaken in een vloeistof, siroop, alcohol of olie, aangevuld met zout of suiker.

Het plantje kan je ca. 6 weken of zo lang de blaadjes er groen, fris en stevig uitzien, bewaren.

  • Zet munt altijd in het licht. Munt heeft minstens 3 tot 4 uur zonlicht nodig, per dag.
  • Geef ca 4 keer per week een beetje water. Geef pas water wanneer de aarde binnenin droog aanvoelt. Steek je vinger dus in de aarde.
  • Geef evt. stikstofrijke meststoffen om de bladgroei te bevorderen.
  • Oogst regelmatig omdat dit de groei stimuleert.

Je kan de blaadjes ook drogen zonder droogoven:

  • Verspreid de blaadjes over een schone (droge) theedoek. En leg ze op de verwarming of in de zon.
  • Keer ze af en toe om.
  • Kun je ze verkruimelen? Dan zijn ze gedroogd. Dit kan ca. 2 weken duren.
  • Bewaar de blaadjes in een afsluitbaar potje of bakje. Koel, droog en donker bewaren.

Je kan ze ook drogen in de magnetron: spreidt de munt over het keukenpapier en zet de magnetron aan op 650 Watt. Zet de timer op 4 minuten en controleer dan of de Munt goed is gedroogd. Wanneer dit zo is kun je de Munt verkruimelen of de keukenmachine zijn werk laten doen.

Invriezen

In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Als decoratie niet meer te gebruiken omdat de blaadjes slap worden bij ontdooien.

  • Was de groene munt.
  • Dep de groene munt droog met wat keukenpapier.
  • Verpak ze in boterhamzakjes.
  • Vries ze daarna direct in.

Doe eens een blaadje in een ijsblokje, staat zeer mooi in glas water of gin bv.

 

Bereidingswijze

De smaak van munt is mild verfrissend, aromatisch en wat zoet. Was de verse kruiden onder stromend water voor gebruik (verwijderen van evt. aanwezige pesticiden, vuilresten en/of bacteriën). Laat de blaadjes uitlekken of dep ze droog.

Aarmunt kan in de keuken vers en gedroogd gebruikt worden.

Gedroogde munt is enigszins muf maar vaak met meer smaak dan de verse munt. Aarmunt wordt gebruikt voor de bereiding van (kruiden)thee: een kruidenthee (tisane, infusie) met munt als hoofdingrediënt, en echte thee waar muntbladeren aan worden toegevoegd.

Giet op 20 gram gehakte verse bladeren een kwart liter kokend water en laat het geheel 10 minuten trekken.

Munt is een zacht kruid en wordt best pas toegevoegd op het laatst om het aroma te behouden. Het wordt gebruikt voor het garneren van dranken, (fruit)salades en groenten alsook in soepen en gehakt. Het laat zich goed combineren met lamsvlees. De uitgesproken smaak laat zich evenwel niet steeds echt goed combineren met andere kruiden.

Maak een eenvoudige muntsaus door fijngehakte aarmunt te mengen met yoghurt, knoflook en een snufje zout of maak een muntpesto.

No waste.

Gebruik de steeltjes om eventueel een smoothie te maken.

Gebruik de stelen van aarmunt om zelfgemaakte muntsiroop te maken, die kan worden toegevoegd aan drankjes of gebruikt als zoetstof in recepten.

Info

De pepermunt (Mentha × piperata) is ontstaan uit een kruising van de watermunt (Mentha aquatica) met de aarmunt.

De Mentha spicata var. Crispata wordt ook gekrulde- of kruizemunt genoemd

De aarmunt is een woekeraar in de tuin. Om dit tegen te gaan gebruik je grote potten of emmers zonder bodem waar de aarmunt mee in de volle grond wordt gezet.

Chef’s advies

Galerij

Deel dit recept, kies uw platform!