Gorgonzola A.O.P. is een blauwschimmelkaas van volle koemelk uit de familie erborinati uit het noorden van Italië die al sinds eeuwen vervaardigd wordt.

General

Gorgonzola wordt gemaakt in de provincies Bergamo, Brescia, Biella, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milaan, Novara, Pavia, Varese, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli en in het gebied rond Casale Monferrato.

De gebruikte schimmel, Penicillium glaucum, is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak. Het stadje Gorgonzola bij Milaan beweert de oorsprong ervan te zijn, maar dat is allerminst zeker.

Om één kaaswiel van ongeveer 12 kg te maken, heb je ongeveer 100 kg gepasteuriseerde volle koemelk nodig. Daaraan worden melkzuurbacteriën, stremsel en penseelschimmelsporen toegevoegd.

De kaas geniet sinds 1996 binnen de EU-bescherming als beschermde oorsprongsbenaming. Er gelden dan ook strenge regels voor het verkrijgen van de melk, de rijpingstijd, de productienormen en de verpakking. Zo moet op elk Gorgonzola AOP-kaaswiel de oorsprong vermeld staan, net zoals een verwijzing naar de kaasmakerij waar de kaas vandaan komt.

Er wordt ook Gorgonzola Dulce verkocht: de substantie van de kaas is zo zacht, dat hij 'loopt' en niet in nette stukken gesneden kan worden.

Nutritional Value

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten Suikers Vezels
100 gr 330 kcal 19g 26g  0g  0g 0g
Dulce 332 kcal 19g 28g 1.5g 0g 0g

Purchase/Storage

Verkrijgbaar in supermarkten en kaasaffineurs.

Om als Gorgonzola AOP te mogen worden verkocht, moet de kaas in aluminiumfolie met het logo van het Consortium zijn gewikkeld. Zonder dat logo is een kaas gewoonweg geen Gorgonzola AOP!

Preparation

Gorgonzola is geschikt als nagerecht, maar wordt ook gebruikt als bestanddeel van spaghettisaus en sommige pizza's. Het is een heel zachte, boterachtige kaas.

Voor buffetten wordt wel een halve gorgonzola dulce op tafel gezet, waaruit de gasten met een lepel zichzelf bedienen.