COMTÉ

De Comté (ook Gruyère de Comté) is een Franse zachte witte korstkaas, afkomstig uit de Jura, uit de Franche-Comté.

Comté Käse (D), Comté Cheese (E), Comté Fromage (F).

General

Comté is een harde kaas van gekookt en geperst zuivel op basis van rauwe koemelk.

Deze AOP Kaas wordt gemaakt in 150 ateliers fruitières genaamd van de Jura. Dit soort kazen zijn goed houdbaar. De boerderijen werken nog als vanouds, de veehouderij is extensief, de koeien lopen ’s zomers in het berggebied rond en krijgen ’s winters uitsluitend voeder dat uit de streek komt.

 

Bij ontvangst wordt de melk licht aangezuurd met stremsel. Binnen een half uur is de melk gestremd, de wrongel wordt gesneden en tot een temperatuur van 54°C verwarmd. Nadat het in de vormen gebracht is, wordt de kaas geperst om alle wei weg te laten lopen. De kaas wordt al na een paar uur uit de vorm gehaald, en blijft eerst ongeveer een week in de kaasmakerij om te drogen. Vervolgens gaat de kaas naar de rijpingskelders, er zijn er zo’n 10 verspreid over het gehele gebied. In de kelders wordt de kaas regelmatig gezouten en gekeerd. Overigens blijft de kaas relatief zoutarm, een zoutgehalte van slechts zo’n 0,8 % is gangbaar.

De rijping duurt minimaal 120 dagen maar rijpingstijden van 8-12 maanden en ook 18-24 maanden zijn gebruikelijk. De rijpingsduur kan oplopen tot 36 en soms zelfs 41 maanden. Het rijpingsproces geeft de kaas zijn eigenheid, de specifieke smaak. Na rijping volgt nog een controleproces. De Comté wordt beoordeeld op uiterlijk en smaak. Alleen wanneer de kaas een voldoende scoort (minimaal 12 van de 20 punten) mag de kaas als “Comté” geëtiketteerd worden.

De Comté heeft het AOC-keurmerk al sinds 1958. Regels die vastleggen wat er moet gebeuren voordat een kaas een Comté is zijn door de INAO bepaald. Die regels omvatten onder meer:

  • Het gebied waar de melk vandaan moet komen: het Jura massief, in de departementen Jura, een deel van de Doubs en een klein stukje van de Ain.
  • Het ras koeien dat de melk mag leveren: De rassen Montbéliard, Franse Simmentaler of een mengeling van beide rassen.
  • De hoeveelheid ruimte voor iedere koe: minstens 1 hectare.
  • De hoeveelheid te gebruiken kunstmest is zeer beperkt, om de rijkheid van de flora blijvend te waarborgen
  • De koeien mogen niet bijgevoederd worden met gefermenteerde producten (kuilgras, kuilmaïs)
  • De melk moet binnen 24 uur na melken tot kaas verwerkt worden, zonder toevoeging van kleurstoffen, conserveermiddelen e.d.

Wij vinden comtés van 4, 8, 12 en 24 maanden OUD

Nutritional Value

  Energie Eiwit Vet Koolhydraten
100g 407 kcal 28.4g 32.6g 0g

Nubel

Purchase/Storage

Bewaar de kaas op 7-10°C.

Preparation

Fijne intense smaak, nootachtig met een aangenaam romig karakter.

De Comté kan bij iedere gelegenheid gegeten worden, mag niet ontbreken op een echt kaasplankje, maar kan tevens gebruikt worden in vele gerechten, van borrelhapjes tot hoofdgerechten.

Source

https://nl.wikipedia.org/wiki/Comt%C3%A9_(kaas)