Adviezen voor een gezonde levensstijl zoals stoppen met roken, regelmatig bewegen en stress-management horen onlosmakelijk bij de behandeling van diabetes. Zeker in het kader van de preventie van het ontwikkelen van type 2 diabetes speelt beweging een heel belangrijke rol.

De aanbevelingen met betrekking tot bewegen verschillen van land tot land. Maar één ding is zeker : het streven naar en het behouden van een actieve levensstijl geeft gezondheidswinst voor iedereen. 30 minuten per dag aan een matige tot hoge intensiteit bewegen moet toch lukken of anders gezegd 10.000 stappen per dag. Vooral bij mensen die weinig bewegen is het gezondheidseffect het grootst als ze een ‘normaal’ beweegpatroon aannemen. Zeker bij diabeten heeft dit een belangrijk metabool impact op de bloedsuikerspiegel en de bloedvetten.

 

Bewegen what’s in a name?

Mensen met een actieve levensstijl bewegen regelmatig en voldoende en hebben hierdoor een gezondheidsvoordeel tegenover mensen met een niet-actieve levensstijl. Mensen kunnen evenwel voldoende fysiek actief zijn maar toch teveel zitten. Het verminderen van sedentair gedrag (te veel zitten) is sinds kort een aandachtspunt. Bij mensen met diabetes en overgewicht is aangetoond dat langdurig zitten de postprandiale glucose verhoogt en de insulinerespons vermindert. Er wordt aanbevolen om langdurig zitten te vermijden of regelmatig het zitten te onderbreken met lichte fysieke activiteit. Elke 30 minuten het zitten onderbreken door beweging, verbetert het gewicht en de bloedglucoseregulatie.

Eerder had onderzoek al aangetoond dat regelmatige fysieke activiteit (150-180 minuten of een verbruik van 2000-2500 kcal per week) met een voldoende hoge intensiteit ervoor zorgt dat de glucoseopname toeneemt en de vetstofwisseling verbetert. Dit is een belangrijk en krachtig middel tegen de primaire en secundaire verwikkelingen van diabetes. Bovendien verbetert ook de insulinegevoeligheid of met andere woorden regelmatig sporten verlaagt de insulinebehoefte. Het impact van de training op de suiker en vetten is sterk afhankelijk van het type training: duurtraining (bij voldoende intensiteit vb een namiddag flink doorstappen, een fietstocht van zo’n 2 u of een uurtje Nordic Walking) verbetert de vetstofwisseling, terwijl de kracht of intensieve interval training de bloedglucoseregulatie verbetert. Voor mensen met diabetes is een combinatie van kracht- en duurtraining (vb een circuittraining in de fitness, een partijtje golf waarbij men de golfbag zelf draagt of een fietstocht in een glooiend landschap of met flink wat bruggen) aan te raden.

 

Effecten en voordelen van een actieve levensstijl bij mensen met diabetes en iedereen die gezond wenst te leven :

  • een betere glucoseopname ter hoogte van de spieren;
  • preventie tegen hart- en vaataandoeningen;
  • minder kans op gewichtstoename
  • een verhoogde vetverbranding;
  • meer spiermassa wat zorgt voor een verhoogd energieverbruik in rust;
  • een betere conditie/fitheid;
  • de VO2max (het maximale zuurstofopname vermogen) stijgt;
  • een beter psychisch welbevinden en meer levenskwaliteit.

Ria Vanderstraeten Sportdiëtiste - Sports Nutrition Consultancy

Galerij

Deel dit artikel, kies uw platform!

recent posts