Ambassadeur Groothertogdom Luxemburg : René Mathieu

“Mijn keuken brengt een ode aan de natuur en aan wilde kruiden waarmee de smaakpapillen geprikkeld worden”
René Mathieu (La Distillerie)

Rene-Mathieu-1René Mathieu en de natuur, dat zijn twee handen op een buik. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de chef zijn passie voor planten reeds als kleuter via zijn grootvader, die boswachter was, en zijn kookgrage grootmoeder heeft ontdekt. Die laatste wist elk seizoen een krachttoer uit te halen door de jonge René te verrassen met delicate kruiden die ze aan haar gerechten toevoegde, waardoor hij al die bijzondere smaken al snel leerde kennen.
Jammer genoeg vormt het misbruik van suiker en zout een reëel probleem voor de volksgezondheid – meteen de reden waarom chef Mathieu de hoeveelheid suiker in zijn bereidingen de laatste jaren met twee derde heeft verminderd. Toch verhindert die beslissing hem niet om nog steeds desserts te serveren.
‘Rijp fruit is al zoet genoeg,’ zegt René Mathieu. ‘Door geen suikers toe te voegen, laat je het basisproduct zelf voluit tot zijn recht komen.’
Onze ZUCSU-ambassadeur van het Groothertogdom Luxemburg is blij dat gezond koken – iets waar hij al dertig jaar gepassioneerd door is – een modefenomeen is geworden. De smaakevolutie die zich bij het grote publiek heeft voltrokken kan hij dus alleen maar toejuichen. Omdat onze ambassadeur altijd trouw is gebleven aan zichzelf, vindt hij het haast vanzelfsprekend om ZUCSU te ondersteunen. Hij wil zijn ervaring met anderen delen en nog verder verrijken. Mathieu wordt daarbij ondersteund door een team dat volledig is doordrongen van zijn filosofie en er niet de hand voor omdraait om samen met hem verse kruiden te gaan plukken.

 

Restaurant : La Distillerie – Château Bourglinster